SOTARNS DAG 2019

Varför behöver ”Sotaren” ha en egen dag?
– Vi behöver dagen för att högtidshålla alla Sotare som kämpar i ur och skur och gör ett fantastiskt jobb för hela världens medborgare. Vår yrkesstolthet är unik över hela världen och vi har ett gammalt mytomspunnet yrke som vi ska värna om och bevara till framtiden.

Det är fjärde året med ”Sotarens dag”. Hur har responsen varit hittills?
Det började lite smått med cirka 10 deltagare från Sverige. Förra året var vi 60 stycken från 5 olika länder. I år har vi hittills 100 anmälningar och deltagare från USA, Tyskland, Norge, Schweiz, Sverige, England och Italien.

Hur ser årets upplägg ut?

- För dom som anländer på fredagen har vi ett litet välkomstparty.
– Lördagen börjar på kammaren med hantverkstävlingar och lunch. Alla har såklart sina snyggaste sotarkläder på sig.
Efter det går vi på parad. Alla är ju nyfikna på sotarna, så Hedemoraborna kommer att gå man ur huse för att beskåda den tjusiga paraden. Vi går genom centrala Hedemora. Paraden slutar med en liten dalamellis och invigning av Sveriges första Sotarmuseum. Sedan promenerar vi bort till vår gammelgård där vi kommer att ha en bältesceremoni för de som jobbat tre år och gjort sig förtjänta av gesällbälte. Det finns också möjlighet att få sitt gesäll- eller mästarbrev vid ceremonin. De som har brev på gång och vill att vi ska dela ut det kan kontakta Sveriges hantverksråd i Leksand eller mig så ordnar vi det. Sedan blir det tid för nätverkande. Då kan man besöka stadens pubar och lyssna på musik eller turista som man vill. Vi avslutar lördagen med middag, underhållning och prisutdelning.

”Hantverkstävlingar” utlovas – spännande – berätta mer!
– Det är bland annat ”kasta lina i prick” och slung in, vilket innebär att försöka pricka lodet i en sidokanal. Sen ska deltagarna även försöka tillverka Sotarn St Stefanus virra på snyggast sätt. Med mera!

Vad kostar kalaset och hur anmäler man sig?
– Fredagens välkomstparty är hutlöst billigt: 200 kr. För det facila priset av 1000 riksdaler är hela lördagens event inkluderat! Vill man vara med i bältesceremoni, så kostar bältet endast 1000 kr.  Man anmäler sig genom att köpa biljetter här.

För mer info om dagen: www.sotarnsdag.com. Spana även in eventet på facebook här.

Se SSR:s film från Sotarns dag 2018

Hedemora invaderades av sotare

https://youtu.be/NP9fRZMlY9s 

“Sotarens Dag” arrangerades i Hedemora 2018

Drygt 70 sotare från Tyskland, Schweiz, Norge, USA, England och Sverige hade samlats i Dalarnas äldsta stad för att fira hela dagen lång. På schemat stod bland annat hantverkstävlingar, sotarparad och gesällbältesutdelning. Och responsen var storslagen.

– Fantastisk! Detta nätverkande är så bra och glädjande. Man skapar kontakter för livet. Och alla är lika “sotarnördiga”, vilket är himla kul, säger arrangören Annette Stoltz.

Sotaryrket är som bekant fyllt av traditioner och seder. Och nu är alltså även sotardagen formellt sätt en tradition, då detta var tredje gången gillt.

– Det känns jättekul och lite pirrigt. Det är fler detaljer än man tror att arrangera sådan här tillställningar. Men vi är ett superteam och alla gläds åt att hålla på med detta, konstaterar Annette som till vardags är sotarmästare på Hedemorasotaren.

Under kvällens middag så genomfördes också en auktion till förmån för den nyinstiftade Emelie Sundbergs insamlingsstiftelse för kvinnliga skorstensfejare.

– Flera saker var bra under dagen, men bäst var att vi lyckades samla in 10 000 kr till Emelies fond.

Publicerad: 7:e maj 2018.
Text & Video: Mattias Löfroth